Bild'deki bir yazımda, ana cümle şimdiki zamanda olmasına rağmen, bir yan koşul cümlesinin başında "sollten" (geçmiş) kullanılması nedeniyle kafamı karıştıran bir cümle fark ettim. Zamanı anlamıyorum ve neden burada "sollen" gibi modal bir fiilin kullanılması gerektiğini anlamıyorum:
"Sollten" olmadan yapılan iki yeniden ifade (aşağıya bakın) dilbilgisine aykırı mı geliyor yoksa farklı bir anlam mı taşıyor?
Bunu aynı makaledeki bu modal fiilin başka bir kullanımıyla karşılaştırın:Her ikisinin de tecavüzden suçlu bulunması halinde, mahkeme her ikisine de çocuk cezası mı yoksa yetişkin cezası mı verileceklerine karar verecek.
Bu ikinci örnekte, epistemik bir kiplik (bilgimize göre gereklilik) aktardığını anlıyorum (ve olay geçmişte gerçekleşti, bu yüzden "sollen" altındaki mükemmel biçim). Ancak ilk örneğim epistemik kiplik olarak açıklanamaz (anlayabildiğim kadarıyla): bu varsayılan bir olayla ilgili değil, bir durumla ilgili.Sanıkların saat 22.30'da bir grup erkek gençten Nina'ya gittikleri söyleniyor: ...
"Sollten" olmadan yapılan iki yeniden ifade (aşağıya bakın) dilbilgisine aykırı mı geliyor yoksa farklı bir anlam mı taşıyor?
- Her ikisinin de tecavüzden suçlu bulunması halinde, mahkeme her ikisine de çocuk cezası mı yoksa yetişkin cezası mı verileceklerine karar verecek.
- Her ikisinin de tecavüzden suçlu bulunması halinde mahkeme, onlara çocuk cezası mı yoksa yetişkin cezası mı verileceklerine karar verecek.