• Eğitim sadece okula gitmek ve bir derece kazanmakla ilgili değildir. Bilginizi genişletmek ve yaşam hakkındaki gerçeği almakla ilgilidir. – Shakuntala Devi

ŞEYTAN KÖTÜ ŞEYLERİ, KİŞİYE ZARAR VERECEK ŞEYLERİ AKLINA GETİRTİYOR

Mandıra Filozofu

Moderator
Yönetici
ŞEYTAN KÖTÜ ŞEYLERİ, KİŞİYE ZARAR VERECEK ŞEYLERİ AKLINA GETİRTİYOR

“Duyguların Psikolojisi” kitabımda, duyguları olumlu olumsuz duygular diye ikiye ayırdım. Vesvese, sadece hatırlatma şeklinde oluyor. Tabi ben ilahiyatçı değilim ama benim incelediğime göre şeytanın vesvesesinin yaptırım gücü yok. Şeytan, sadece insanın aklına getirtiyor. Şeytan kötü şeyleri, kişiye zarar verecek şeyleri aklına getirtiyor. Melek de onun karşılığı olumlu şeyler aklına getirtiyor. Kişi, hangi tarafa yatırım yaparsa o tarafa daha çok ilerliyor.

“Duyguların Psikolojisi” kitabında, olumlu olanlarla olumsuzlar ayrı ayrı ele alınıyor. Kişinin, kişiliğine, ahlakına ve değerler sistemine göre oluyor. Dindar insanların farkı oluyor. Mesela bir gün bir anne geldi bana. “Ben, çocuğuma tapıyorum” dedi. Allah, hepimize bir bağlanma duygusu vermiş. Kimisi mala, kimisi dünyaya, kimisi paraya bağlanıyor. Ama Allah, o bağlanma duygusunu kulları ona bağlansın diye imtihan olarak vermiş. Mevlana, ‘aşk, aşk, aşk’ derken aslında o bağlanma duygusunu, Allah’a bağlatmaya çalışıyor.

Sonuç olarak olumlu düşünelim, güzel görelim ve davetsiz misafirleri de içeri almayalım.

Geri