• Eğitim sadece okula gitmek ve bir derece kazanmakla ilgili değildir. Bilginizi genişletmek ve yaşam hakkındaki gerçeği almakla ilgilidir. – Shakuntala Devi

Popülasyonlarını kontrol etmek için kenelerin, pirelerin ve sivrisineklerin genetiğini değiştirmenin sonuçları nelerdir?

Kemal Ayhan

Administrator
Yönetici
Son zamanlarda bunu çok düşünüyorum, diyelim ki gerçekten işe yarıyor... Nüfus sayısını azaltmak için Florida'da genetiği değiştirilmiş bazı sivrisinekleri serbest bıraktıklarını zaten biliyoruz.

Ya aynı şeyi keneler için yapsalardı? Aşağıda, kenelerin DNA'sını da değiştirebileceklerini söyleyen şu makaleyi okudum... ve keneler büyük bir sorun... özellikle doğru hatırlıyorsam geyikler ve insanlar için.

Artık kenelerle gen düzenleme mümkün​

Araştırmacılar, siyah bacaklı kenenin genomlarını düzenlemek için CRISPR-Cas9'u başarıyla kullandı. Bu başarıya ulaşmak için, sahadaki büyük bir engeli aşan bir embriyo enjeksiyon protokolü geliştirdiler.

Bir ABD Şirketi Neden 2,4 Milyar Genetiği Değiştirilmiş Sivrisinek Salmayı Planlıyor?​

Biyoteknoloji firması Oxitec tarafından yaratılan böcekler, şirkete göre yalnızca yaşayabilir erkek yavrular üretecek şekilde tasarlanmış, ısırmayan erkekler olacak.

Şimdi köpekleri ve kedileri vb. getirin - pireler, pirelerden kaynaklanan birçok hastalığın tarihi nedenidir. (bildiğim kadarıyla pirelerin DNA'sını henüz değiştiremeyiz... ama muhtemelen

çok yakında?) Ya bunların üçünden de kurtulursak? Bunlardan bazılarını kuşların yediğini biliyorum ama açıkçası doğada kuşları izlediğimde çoğu zaman yerden solucan kapıyorlar. Solucanlar bu üç yaratıktan herhangi birine bağımlı mı? Sanırım yaşam döngüsünün neresinde bu 3 yaratık devreye giriyor diye soruyorum? Bunlardan bazılarını yarasaların yediğini biliyorum ama yarasaları ne yer? Bir türün bitip diğerinin gelişmesinin döngüsel etkisi nedir?

Yıllar içinde pek çok tür öldü, esas olarak insan müdahalesi veya milyonlarca yıl önceki iklim değişiklikleri vb. nedeniyle... peki neden tam olarak kene/pire/sivrisineklerin ortalıkta kalmasına ihtiyacımız var? Düşünceler mi?

Bu konuyu gerçekten merak ediyorum, sizce bilim insanları bu popülasyonları kontrol ederek hata mı yapıyor, yoksa yeterince ileri gitmeyerek onları etrafta tutmak için bir neden yok mu?

Bu geçerli bir soru. İster Tanrı'ya ister sadece evrime inanın, baş belası olduğunu düşündüğümüz bir türü 'yok etmeye' ahlaki hakkımız var mı? Dahası, ya hedef türlere uygulanan stres, mutasyonların onu ortadan kaldırmaya çalışan şeye uyum sağlamasına neden olursa?

Türlerin ölümünün insan nedenlerine gelince, evet, çok fazla kötü şey yapıyoruz ama geçmişteki kitlesel yok oluş olaylarıyla karşılaştırıldığında hiçbir şey yapmıyoruz. Kayıtlı tarihimizin (mağara resimleri bir yana) yalnızca birkaç bin yıl öncesine dayanması düşündürücü bir düşünce. Ve jeolojik kanıtlardan biliyoruz ki, doğal olaylar her birkaç on binlerce yılda bir yaşamı, tüm yaşamı altüst ediyor. İnsanlarda farklı olduğumuza, özel olduğumuza inanacak kadar kibir var, ama eğer onun geldiği tarihe bakarsak, bunun felaketlerle dolu olduğunu görebiliriz; bunların çoğu bizim eserimiz değil. Şu anda yaptıklarımız konusunda daha dikkatli olmamızı, etrafımızdaki dünyaya değer vermemizi sağlamalı. Ama yapmıyoruz.

Bugün boynumda bir gıdıklanma hissettim. Küçük bir korkak gibi, hemen parmağımı cildime sürdüm ve davetsiz misafiri yere fırlattım. Minik bir uğur böceği olduğunu gördüm. Onu bir kağıdın üzerine koydum, hareket ettiğini gördüm ve dışarı çıkarıp bahçedeki bir yaprağın üzerine koydum. Onu ezmek daha hızlı olurdu. Ama öldürmem gerekmeyen şeyleri öldürmekten hoşlanmıyorum.

Ne söylediğimden emin değilim. Belki de hayata değer verdiğim için mutluyum. Bir böceğin hayatı bile. Adil olmak gerekirse, bir yıl önce uyluğumdan bir kene çıkardığımda o kadar da empatik değildim.

Kurbağalar, kurbağalar ve amfibiler böcek popülasyonlarına bağımlıdır; balıklar kurbağaları yer, kuşlar da öyle; ne kadar sinir bozucu olursa olsun her şeyin bir amacı vardır. Belki de bu amaç bizi sinirlendirmek içindir.

Herhangi bir türün genetik olarak değiştirilmesinin, hem doğrudan hem de dolaylı sonuçları olacaktır (doğrudan: örneğin, Monsanto tohumlarının genetiği, genetik düzeyde pestisit içerecek şekilde değiştirilmiştir, dolayısıyla mahsullere ilaç püskürtmelerine gerek kalmaz, dolaylı: bu değiştirilmiş mahsulleri yutan herhangi bir şey tümör oluşturur, mağazadan satın aldığınız sebzeler muhtemelen Monsanto tohumlarıyla yetiştiriliyor) biz insanlar olarak doğaya hiç saygı duymuyoruz, ana gezegenimizi o kadar büyük bir ölçekte kirletiyor ve yok ediyoruz ki bu bizim birleşik küresel hedefimiz bile olabilir.

Geri