Son zamanlarda bunu çok düşünüyorum, diyelim ki gerçekten işe yarıyor... Nüfus sayısını azaltmak için Florida'da genetiği değiştirilmiş bazı sivrisinekleri serbest bıraktıklarını zaten biliyoruz.
Ya aynı şeyi keneler için yapsalardı? Aşağıda, kenelerin DNA'sını da değiştirebileceklerini söyleyen şu makaleyi okudum... ve keneler büyük bir sorun... özellikle doğru hatırlıyorsam geyikler ve insanlar için.
Şimdi köpekleri ve kedileri vb. getirin - pireler, pirelerden kaynaklanan birçok hastalığın tarihi nedenidir. (bildiğim kadarıyla pirelerin DNA'sını henüz değiştiremeyiz... ama muhtemelen
çok yakında?) Ya bunların üçünden de kurtulursak? Bunlardan bazılarını kuşların yediğini biliyorum ama açıkçası doğada kuşları izlediğimde çoğu zaman yerden solucan kapıyorlar. Solucanlar bu üç yaratıktan herhangi birine bağımlı mı? Sanırım yaşam döngüsünün neresinde bu 3 yaratık devreye giriyor diye soruyorum? Bunlardan bazılarını yarasaların yediğini biliyorum ama yarasaları ne yer? Bir türün bitip diğerinin gelişmesinin döngüsel etkisi nedir?
Yıllar içinde pek çok tür öldü, esas olarak insan müdahalesi veya milyonlarca yıl önceki iklim değişiklikleri vb. nedeniyle... peki neden tam olarak kene/pire/sivrisineklerin ortalıkta kalmasına ihtiyacımız var? Düşünceler mi?
Bu konuyu gerçekten merak ediyorum, sizce bilim insanları bu popülasyonları kontrol ederek hata mı yapıyor, yoksa yeterince ileri gitmeyerek onları etrafta tutmak için bir neden yok mu?
Ya aynı şeyi keneler için yapsalardı? Aşağıda, kenelerin DNA'sını da değiştirebileceklerini söyleyen şu makaleyi okudum... ve keneler büyük bir sorun... özellikle doğru hatırlıyorsam geyikler ve insanlar için.
Artık kenelerle gen düzenleme mümkün
Araştırmacılar, siyah bacaklı kenenin genomlarını düzenlemek için CRISPR-Cas9'u başarıyla kullandı. Bu başarıya ulaşmak için, sahadaki büyük bir engeli aşan bir embriyo enjeksiyon protokolü geliştirdiler.Bir ABD Şirketi Neden 2,4 Milyar Genetiği Değiştirilmiş Sivrisinek Salmayı Planlıyor?
Biyoteknoloji firması Oxitec tarafından yaratılan böcekler, şirkete göre yalnızca yaşayabilir erkek yavrular üretecek şekilde tasarlanmış, ısırmayan erkekler olacak.Şimdi köpekleri ve kedileri vb. getirin - pireler, pirelerden kaynaklanan birçok hastalığın tarihi nedenidir. (bildiğim kadarıyla pirelerin DNA'sını henüz değiştiremeyiz... ama muhtemelen
çok yakında?) Ya bunların üçünden de kurtulursak? Bunlardan bazılarını kuşların yediğini biliyorum ama açıkçası doğada kuşları izlediğimde çoğu zaman yerden solucan kapıyorlar. Solucanlar bu üç yaratıktan herhangi birine bağımlı mı? Sanırım yaşam döngüsünün neresinde bu 3 yaratık devreye giriyor diye soruyorum? Bunlardan bazılarını yarasaların yediğini biliyorum ama yarasaları ne yer? Bir türün bitip diğerinin gelişmesinin döngüsel etkisi nedir?
Yıllar içinde pek çok tür öldü, esas olarak insan müdahalesi veya milyonlarca yıl önceki iklim değişiklikleri vb. nedeniyle... peki neden tam olarak kene/pire/sivrisineklerin ortalıkta kalmasına ihtiyacımız var? Düşünceler mi?
Bu konuyu gerçekten merak ediyorum, sizce bilim insanları bu popülasyonları kontrol ederek hata mı yapıyor, yoksa yeterince ileri gitmeyerek onları etrafta tutmak için bir neden yok mu?