• Eğitim sadece okula gitmek ve bir derece kazanmakla ilgili değildir. Bilginizi genişletmek ve yaşam hakkındaki gerçeği almakla ilgilidir. – Shakuntala Devi

Kuantum fiziği sorularını anlamaya çalışmak

Mandıra Filozofu

Moderator
Yönetici
Bu gece biraz sıkıldım ve düşünüyordum da... eğer bir ışık kaynağından gelen fotonlar bir parçacığa çarparsa, o parçacık ışık yüzünden hareket eder, değil mi? Peki neden kuantum fiziği bunu gerçekte olduğundan daha karmaşık hale getiriyor? A duyu nesnesinin B Nesnesine çarpması açısından hala deterministiktir ve şimdi bilinmeyen bir konumdadır çünkü o kadar küçüktür ki onu tam olarak ölçecek araç setine henüz sahip değiliz.

ancak kuantum fizikçilerinin bunu açıklaması şu şekildedir: "A parçacığı yok olur, sonra rastgele başka bir yerde yeniden ortaya çıkar ve onu anlamak için farklı düşünmeniz gerekir" yoksa Schrödinger Kedisi örneğini kullanacaklar ki ben de buna katılmıyorum. Kediyi gözlemleyip gözlemleyememem önemli değil; bir organizmanın öldüğü belirlendiğinde, o anda ölmüş olacağı fizik yasalarını değiştirmez. Yani eğer kedinin beyni ölmüşse ve gerçekten ölmüşse, benim kediyi gözlemleyip gözlemlememem ya da cevabı bilmemem önemli değil, ben bilmesem bile Kozmos hala cevabı elinde tutuyor çünkü Kozmos fizik yasalarını takip ediyor.

Peki insanları kuantum fiziğiyle karıştırmanın gizemi ve büyüsü neden konuşuyor? Bir parçacığı gözlemlememiz, parçacığın küçük doğasının gözlem önkoşulundan etkilenmesi nedeniyle parçacığın başka bir yere hareket etmesine neden olur (bu örnekte parçacığa çarpan ışık fotonları olabilir), çünkü çok küçük ve biz gerekli bilgiye sahip değiliz. Hareketini gerçek zamanlı olarak inceleme hassasiyeti, onu başka bir yerde rastgele yeniden ortaya çıkan büyülü bir nesne yapmaz, muhtemelen kesinlikle rastgele değildir, sadece a parçacığına veya b parçacığına çarptığında ışığın fotonlarını kesin açılarda ölçecek araç setinden yoksunuz .

Bütün bunların ardındaki gizemli saçmalığı anlamıyorum ve Schrödinger'in Kedisi'ni de anlamıyorum. Anlamama yardımcı olacak kimse var mı?

Einstein, Tanrı'nın kuantum fiziği ile ilgili olarak zar oynamadığını söylediyse, bu, fiziğin temel temelindeki sağlam öngörülebilirliğine atıfta bulunduğundan, kuantum fiziği için bile hala geçerli olabilir. Gerekli araç setinden yoksun olmamız, bunun doğru olmadığı anlamına gelmez...

Parçacık hareket ettiğinde yerel olmak zorunda değil mi? demek istediğim tam olarak bu. çok küçük olduğundan ölçecek araç setine sahip olmayabiliriz, ancak ölçememeniz veya neden artık yerel olmadığını açıklayamamanız, bunun deterministik olduğunu otomatik olarak göz ardı edebileceğiniz anlamına gelmez - bazı zor durumlar olmadığı sürece anlamadığımın kanıtı.

Kuantum fiziği kavramına katılmıyorum, eğer deterministik olsaydı o zaman özgür irade olmazdı. Demek istediğim, teknik olarak konuşursak, kuantum fiziğini (tabula rasa teorisi, vb.) dahil etmeden akademide özgür iradenin bir tanımı üzerinde bile anlaşamayız... yine de oraya gitmek istiyorsanız, bir kez tartışırsınız. pek çok doğrudan deterministik şeyi eyleme geçirirlerse, hala karmaşık, deterministik olmayan bir bütün (diğer adıyla beyin) yaratabilirler, belki de Carl Sagan'ın "Biz varız, böylece Kozmos kendini bilebilir" dediğinde bunun asıl anlamı budur - hayatta kalmanın gerektirdiği anlamda. zamanla daha fazla kişisel farkındalığa ve düşünceye sahip, giderek daha büyük beyinlere yol açtı. Süreç, kaçınılmaz olduğu anlamında deterministik olacaktır, ancak aynı zamanda bir kez tam olarak oluştuğunda, beynin bireysel süreçleri determinist prensiplerle yönetiliyor olsa da, trilyonlarcası birlikte uyum içinde çalıştıklarında, olmayan başka bir şeye yükselirler. determinizm ile tanımlanır.

Bilmiyorum. Sadece düşüncelerim.

Fikir konsept olarak çok basit ama çoğu zaman insanların kafasını karıştırıyor. Güneş her zaman büyük miktarlarda atık EMR (çekirdeğindeki füzyon reaksiyonlarından) yayar, ancak aynı zamanda Güneş'e asla geri dönmeyen kütleyi sık sık ve güçlü şekilde fırlatan CME'ler de vardır. Güneş eskisinden daha parlak ama aynı zamanda daha küçük ve daha az kütleli. Güneş kütle fırlatmaya devam ettikçe toplam kütlesi azalır. Peki herhangi bir nesnenin kütlesi azaldığında ne olur? Yer çekimi de azalır. Güneş yaşlandıkça ve kütleyi dışarı atmaya devam ettikçe yerçekimi de azalır. Peki bunun sonucunda Güneş'in etrafında yörüngede bulunan nesnelere ne olur? Güneş'ten yavaş yavaş uzaklaşıyorlar, ancak güneş kütlesinin azalmasıyla aynı oranda. Önümüzdeki 750 milyon yıl içinde Dünya'nın "kızartılacağını" öne süren teori, Güneş'in parlaklık artışından daha hızlı bir şekilde kütle kaybettiği gerçeğini hesaba katmıyor.

Bunun kanıtı Dünya'nın jeolojik kayıtlarında bulunur. Son 50 milyon yılda, önceki 1 milyar yıldakinden daha fazla, toplam buz çağlarına yakın bir kapsam yaşandı. Yani Dünya zamanla genel olarak soğuyor. Bu bilinen bir gerçektir. Güneş'in giderek daha parlak ve sıcak olmasının da tek bir anlama geldiği bilindiğine göre, Dünya, Güneş'in parlaklığını arttırdığından daha büyük bir hızla Güneş'ten uzaklaşıyor.

Dolayısıyla "Kuruyan Toprak" teorisi delillerle desteklenmediği için tamamen saçmalıktır. Dünya, yarattığımız yapay ısınmaya rağmen soğumaya devam edecek ve jeolojik takvimin hemen köşesinde yeni bir buzul çağı yaklaşıyor. Eğer insan faaliyetleri olmasaydı, Dünya çoktan bir sonraki buzul çağının başlangıç aşamalarında olurdu. Sadece geciktirdik, durdurmadık.

Geri